Google AdWords is het online advertentieprogramma van Google. Weer een manier om te adverteren denk je misschien. Maar Google AdWords is niet zomaar een medium. Met Adwords bereik je mensen die al online op zoek zijn naar informatie die betrekking heeft op jouw aanbod. Je bereikt dus alleen geïnteresseerde personen!

Hoe werkt Google AdWords
Je kunt Google vergelijken met een matchmaker: Google maakt een match tussen de zoekopdracht van een bezoeker en de webpagina’s die ze zoeken met voor hen relevante informatie. Daarom vindt Google het belangrijk dat je advertenties, zoekwoorden en website zo relevant mogelijk zijn. Dat noemen we ‘relevantie’: in hoeverre komt de Google AdWords campagne overeen met de beschrijving van de persoon die iets zoekt.
Bepaal je doel
Voordat je start met een Google AdWords campagne dien je het doel van je advertentiecampagne te bepalen. Wat wil je ermee bereiken? Wil je bijvoorbeeld meer bezoekers op je website? Meer naams- of merkbekendheid? Meer inschrijvers op je nieuwsbrief? Of wil je misschien meer verkoop realiseren? Alleen wanneer je met je campagne een gericht doel hebt, kun je de gewenste resultaten boeken.
Bepaal de zoekwoorden
Je bepaalt zelf op welke zoekwoorden de match gemaakt wordt. Alleen wanneer er gezocht wordt op de betreffende zoekwoorden, word je advertentie door Google getoond. Om ervoor te zorgen dat je advertentie wordt weergegeven aan mensen die je product of service zoeken, dienen de zoekwoorden die je kiest overeen te komen met de woorden of woordgroepen die mensen gebruiken, of die verband houden met de inhoud van de websites die je klanten bezoeken. Doe dan ook een uitgebreid zoekwoorden onderzoek en besteed hier voldoende aandacht aan. Je campagne valt of staat ermee. Overigens kun je ook met uitsluitingszoekwoorden werken, zodat de advertentie niet wordt weergegeven voor zoekopdrachten met de betreffende term. Google AdWords kan je wel een handje helpen met het zoekwoordenonderzoek. Je hebt er namelijk de mogelijkheid om op zoekwoorden te zoeken en AdWords toont dan ook mogelijk gerelateerde zoekwoorden met daarachter het maandelijkse zoekvolume (de zoekwoordplanner).
Wanneer je zoekwoorden selecteert, bepaal je ook hoeveel je bereid bent te betalen voor elke klik op je advertentie. Dat noemen we de kosten-per-klik, ook wel CPC (cost-per-click) genoemd. Door de meest relevante zoekwoorden te kiezen, verbeter je de prestaties van je advertenties en kun je de kosten per klik (CPC) laag houden.
De kosten
AdWords biedt je volledige controle over de kosten. Er is geen minimum bedrag dat je moet besteden. Telkens wanneer iemand een zoekopdracht in Google uitvoert, houdt Google een veiling om te bepalen welke advertenties worden weergegeven en wat de positie van die advertentie op de zoekresultatenpagina is.
Wanneer je net met AdWords begint, adviseren we je om met de meest eenvoudige optie te beginnen: de kosten per klik (CPC). Dit betekent dat de kosten gegenereerd worden op basis van het aantal klikken op je advertentie. Wanneer je voor deze optie kiest hangt het bedrag dat je per klik betaalt gedeeltelijk af van je maximum bod voor de kosten per klik (ook wel maximum CPC-bod genoemd), dat je zelf in AdWords bepaalt. Dit is het hoogste bedrag dat je ooit zult betalen voor een klik op je advertentie.
Even een voorbeeld:
Stel dat je een maximum CPC-bod van € 1,- voor je advertentie hebt opgegeven. Dit betekent dat je nooit meer dan die € 1,- euro per klik op je advertentie betaalt. Je betaalt echter vaak minder dan je maximum bod, omdat je in de advertentieveiling niet meer betaalt dan nodig is om een hogere positie te behalen dan de adverteerder die meteen onder je staat. Het bedrag dat je uiteindelijk betaalt, wordt de werkelijke CPC genoemd.
Targetting op taal en locatie
Je zorgt er zelf voor of je advertentie ook daadwerkelijk de gewenste klanten bereikt. Dit kun je doen met instellingen voor locatie en taal. Zo worden de advertenties alleen weergegeven aan personen in de door jou bepaalde geografische locatie en in de door jou ingevoerde taal. Uiteraard is de geografische locatie een breed begrip. Het kan een bepaalde plaats zijn, een straal er omheen, grote gebieden maar ook regio’s of landen. Het is maar net waar jouw klanten zich bevinden! Ook hier kun je uitsluitingen kiezen, handig als je bijvoorbeeld merkt dat het conversieratio in bepaalde regio’s erg laag is. Dan zorg je er gewoon voor dat je advertentie in die regio’s niet meer getoond wordt.
Wat verder ook handig om te weten is, is dat je kunt targetten op de geografische locatie van mobiele apparaten. Of op het apparaat zelf. Wil je bijvoorbeeld dat je advertentie alleen getoond wordt wanneer mensen op een mobiel zoeken (als je bijvoorbeeld een taxicentrale hebt), dan kan dat dus. Of misschien wil je wel dat je alleen getoond wordt op pc’s. Alles is te bepalen.
Het concept van de veiling
Telkens wanneer een AdWords advertentie wordt weergegeven, doorloopt deze de advertentieveiling. Dit is het proces waarin wordt bepaald welke advertenties en ook in welke volgorde ze weergegeven worden. Het is niet zoals bij een reguliere veiling, waarbij de hoogste bieder altijd wint. AdWords maakt het veel interessanter. In het volgende voorbeeld zal het duidelijk worden:
1. De zoekopdracht
Je zoekt op ‘pizza bezorgen’;
2. Het aantal advertenties wordt gereduceerd
Het AdWords-systeem vindt alle advertenties die matchen met de woorden ‘pizza bezorgen’;
3. Het aantal advertenties wordt verder gereduceerd
Het AdWords-systeem negeert alle niet geschikte advertenties. Denk daarbij bijvoorbeeld aan advertenties die op een andere geografische regio targetten;
4. De advertenties worden gerangschikt
De overige advertenties worden weergegeven en gerangschikt op basis van de combinatie van het hoogste bod en de kwaliteitscore (de relevantie!). Deze formule noemen we de advertentiepositie. Dit is de AdRank;
5. De advertenties worden weergegeven
Je ziet alle relevante advertenties verschijnen en bestelt een heerlijke pizza;
6. Het proces wordt herhaald
Iedere keer dat iemand zoekt op ‘ pizza bezorgen’ wordt het hele veilingproces herhaald. Hierdoor kunnen potentiële resultaten telkens verschillen, afhankelijk van de concurrentie op dat moment. Omdat het veilingproces zich iedere keer herhaalt, kan je positie ook per keer verschillen.
De advertentie indeling
Met AdWords heb je toegang tot verschillende advertentie indelingen. Naast tekst advertenties kun je ook video advertenties, beeldadvertenties, mobiele advertenties voor apps of digitale inhoud en meer maken. Aan de hand van de indelingen stel je zelf de advertentie samen passend bij het kanaal waarop je wil adverteren. Erg handig!
Meten is weten
Je campagnes in AdWords zijn volledig meetbaar. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe vaak je advertentie getoond is, hoe vaak er op geklikt is enz. In combinatie met Google Analytics (je webstatistieken) worden je campagnes volledig meetbaar. Ook kun je je conversieratio bepalen en zien wat het rendement van je AdWords-investering is. Ideaal!
