
Veel ondernemingen maken al veelvuldig gebruik van Twitter en Facebook, maar wij zien om ons heen nog niet zoveel ondernemingen die Instagram inzetten als marketingmiddel. Zonde, want het is een perfect middel om klanten meer merkbeleving te bieden en om het grote publiek te bereiken.In januari 2016 waren in Nederland 2,1 miljoen gebruikers actief op Instagram. Meer dan 992.000 gebruikers zijn zelfs dagelijks met Instagram bezig. Hier liggen dus mooie kansen!Maar geldt dit ook voor jouw bedrijf en zo ja, hoe begin je? Wat ga je delen en hoe zorg je ervoor dat je doelgroep je kan vinden?
Is Instagram interessant genoeg voor mijn bedrijf?
Het is natuurlijk een aantrekkelijk getal, 2,1 miljoen gebruikers waaraan jij je boodschap kunt verkopen. Laat je hier echter niet te veel door leiden. Het is natuurlijk erg belangrijk dat deze gebruikers ook binnen jouw doelgroep vallen.
Verder is het natuurlijk belangrijk dat je iets kunt laten zien op je foto’s wat mensen ook daadwerkelijk leuk of interessant vinden om te zien.Dit lijkt vaak lastiger dan het daadwerkelijk is. Met een beetje creativiteit kom je een heel eind!
Bevindt je doelgroep zich op Instagram en heb je iets om te delen? Dan is Instagram een geweldig middel om interactie met je klanten op te zoeken én om je naamsbekendheid te vergroten. De naam van je bedrijf staat immers onder elke foto.
Wat voor foto’s ga je delen?
Het besluit is genomen, je wilt Instagram in gaan zetten voor jouw bedrijf.
Wat nu? Wat voor foto’s ga je delen?
Dat ligt helemaal aan jouw bedrijf en product. Het kan soms lastig zijn om iets te delen wat je klanten ook echt interessant vinden.
Foto’s van producten in je winkel gaan al snel vervelen als je klanten jouw foto’s ook makkelijk ergens anders kunnen vinden. Ze zullen je niet snel gaan volgen. Daarom is het belangrijk om creatief te zijn.
Hieronder bespreken we een aantal voorbeelden van mogelijke strategieën.
1. Instagram accountnaam
Gebruik waar mogelijk je bedrijfsnaam als accountnaam. Hoe herkenbaarder, hoe beter: zo ben je makkelijk vindbaar.
Let op: de naam die je opgeeft en je accountnaam kunnen verschillend zijn. Zo kun je er voor kiezen om in de accountnaam de naam van je zaak te gebruiken maar als beschrijving een langere naam met daarin je branche (‘Slagerij’, ‘Restaurant’, ‘Gemeente’).
2. Zoekwoorden in je instagramprofiel
Gebruik belangrijke zoekwoorden in je profieltekst. Dat maakt je niet alleen beter vindbaar op Instagram, maar mogelijk ook in met Instagram gekoppelde sites en apps.
Denk aan woorden als je bedrijfstak, je producten of je specialisatie. Als lokale ondernemer is bovendien je plaatsnaam of wijknaam belangrijk.
3. Zorg voor regelmaat
Post regelmatig foto’s. Met iedere foto heb je de kans om je doelgroep onder ogen te komen. Een investering dus. Bovendien zorg je zo dat je met je eigen foto’s in de zoekresultaten komt te staan als mensen zoeken op jouw geotag of locatie. Bijvoorbeeld met de aanbieding van de week, een event of een nieuw product. Met je smartphone is een foto zo gemaakt en geplaatst!
4. Geef je eigen foto’s ook een geotag mee
Iets dat veel zakelijke instagrammers vergeten: geef je eigen foto’s zoveel mogelijk de geotag mee door in te checken in je eigen zaak of waar je je op dat moment dan ook bevindt (mits gerelateerd aan je zaak: bijvoorbeeld vakbeurzen of vestigingen).
Dat is belangrijk: als klanten dat ook doen en de geotag aanklikken, komen ze vanzelf jouw account tegen. Dat vergroot de kans dat ze je zullen volgen. Bovendien geeft het ook je eigen volgers de mogelijkheid om te klikken op die geotag en te zien wat er ter plekke zoal te zien is. En tenslotte vul je zo de zoekresultaten voor je zaak in andere locatiedatabases, zoals Foursquare, met mooie visuele content.
Je doet dit door te kiezen voor ‘Geef deze locatie een naam’. Let erop dat je wel in de buurt van je locatie moet zijn om dit te doen. Als je locatie er niet bij staat, betekent dit dat je niet vermeld staat in de verschillende geo-databases die Instagram gebruikt. Je kunt je eigen locatie toevoegen. Check in dat geval ook hoe het staat met je Google Local- of Google Maps-vermelding, je Foursquare-vermelding. De kans bestaat dat je bedrijf ook daar niet goed vermeld staat.
Instagram zelf geeft het goede voorbeeld. Zij besteden vaak aandacht aan bekende of onbekende locaties, inclusief geotag. De geotag is wel alleen aan te klikken vanuit de mobiele app van Instagram. Zie punt 5 voor andere mogelijkheden om op locatie te zoeken.

5. Monitor de geotag
Monitor die geotag dus ook, de blauwe plaatsnaam boven in foto’s. Zo kun je zien wat klanten over je zeggen, wat ze leuk vinden aan je zaak en welke dingen ze graag fotograferen. Maar natuurlijk ook zodat je vanuit je bedrijfsaccount eventueel kunt reageren op hun check–ins. Je kunt op meerdere manieren in de gaten houden wat er gebeurt rondom jouw online locatie ofwel geotag op instagram.
- Klik via je eigen Instagram-account op een foto die je getagd hebt met de geotag om een overzicht te krijgen van alle foto’s die dezelfde tag hebben;
- Gebruik een tool als Nitrogram om te zoeken op je eigen zaak. Dit is een betaalde tool, maar door in te loggen met je Instagram-account heb je toegang tot een gratis demo met beperkte informatie;
- Picodash laat je ook zonder Instagram-account zoeken naar foto’s op hashtag of locatie. Log in met je Instagram-account om meer updates te zien.

6. Gebruik hashtags, ook op instagram
Gebruik hashtags (zoekwoorden voorafgegaan door een hekje, ‘#’). Denk aan hashtags als plaatsnamen, activiteit, producten of type content (#ontbijten, #recept, #schoenen, #uggs, #video). Als je zoekt op hashtags, kom je er vanzelf achter welke hashtags veel gebruikt worden en ook hoe vaak!
Overdrijf het niet: een of twee hashtags bij een bericht is meer dan genoeg. Net als op Twitter kan overmatig gebruik van hashtags spammerig overkomen en afleiden van de inhoud van je bericht.

7. Gebruik een omschrijving
Plaats altijd een tekst bij de foto. De omschrijving is een kans om te laten zien wie je bent, wat je doet, wat je te bieden hebt. Houd belangrijke zoekwoorden in je achterhoofd en gebruik ze wanneer dat natuurlijk en logisch is. Denk ook hier weer aan zoekwoorden die jouw bedrijf goed weergeven en waarop je potentiële klanten binnen of buiten Instagram zullen zoeken.
8. Maak mooie foto’s
Foto’s hebben niet altijd een Instagram-filter nodig om mooi te zijn, maar ze moeten wel aantrekkelijk zijn. Zorg in ieder geval dat ze goed en sfeervol belicht zijn. Vooral als je foto’s maakt van eten, een erg populair onderwerp op Instagam, doe je dit alleen als het resultaat appetijtelijk is.
Ook als je bezoekers, klanten of medewerkers fotografeert (met hun toestemming!), vermijd dan donkere en slecht belichte foto’s. De kracht van Instagram voor ondernemers is dat je met je smartphone op zak makkelijk een foto maakt en deelt. Maar dat wil niet zeggen dat je foto’s moet plaatsen die niet mooi zijn. Blijf kritisch!

9. Go local
Benadruk het lokale aspect van je bedrijf! Dat is tenslotte wat jou verbindt met je (lokale) klanten en wat je onderscheidt van online bedrijven en grote, niet-tastbare merken. Denk niet alleen aan foto’s uit je zaak. Maak ook foto’s van je omgeving, je straat, je buurt, je stad, het weer en andere bedrijven in jouw buurt om het lokale gevoel te versterken.
Als je je op toeristen richt, denk dan ook aan bezienswaardigheden in jouw stad, zodat je een breder plaatje kunt schetsen dan dat van jouw zaak alleen en ze meer reden geeft om je te volgen op Instagram. Bovendien is het altijd een goed idee, op elk social media kanaal, om ook over iets anders dan je eigen zaak te praten.
10. Gebruik je instagramfoto’s ook op andere kanalen
Als je eenmaal een foto gemaakt hebt, heb je een mooi stukje visuele content in handen. Je kunt die foto ook elders delen, of het nou op Twitter is, Google+, op Facebook of op je blog.