DOMEINNAAM

Wat is een domeinnaam?

Jouw domeinnaam is de naam die je wilt gaan gebruiken waarop men jou op internet kan vinden. Dit hoeft niet perse de naam van je bedrijf te zijn. Jouw domeinnaam is als het ware het adres van jouw website. Een klein stukje op het grote internet is gereserveerd voor jou en jij mag het een naam geven. Het is dan ook belangrijk dat dit een passende en pakkende naam is. Het registreren van jouw domeinnaam is binnen enkele ogenblikken gebeurd, het kiezen van een domeinnaam is vaak lastiger. Lees onderstaande tips eens goed door voor je een keuze voor een naam maakt.

Hoe kies ik de juiste domeinnaam?

Sommige domeinnamen zijn lastig te typen. Door de combinatie van letters en de indeling van een toetsenbord zijn ze niet  goed in te tikken waardoor je altijd moet opletten. Het risico bestaat dat mensen fouten maken bij het intikken van het domein en daardoor jouw website niet kunnen bereiken.

Neem bijvoorbeeld een zelfstandig consulent in de accountancy. Je zou kunnen denken aan een domein zoals accountantsadministratieconsulent.nl. Probeer dat woord zelf eens in te tikken. Lastig waarschijnlijk. Ten tweede zijn sommige combinaties lastig om snel te typen.

Een domeinnaam heeft grote invloed op de positie van een website in zoekresultaten. Een domein dat woorden bevat die tot de belangrijkste zoektermen van de site behoren, maakt een betere kans op goede resultaten dan een willekeurig gekozen woord of een niet-bestaand woord. Mits natuurlijk aan de overige voorwaarden voor SEO-optimalisatie voldaan wordt.

Een voorbeeld: bij een website kun je digitale foto’s laten printen. FotoPrinten.nl zou een hele mooie domeinnaam zijn omdat het precies dekt wat de site doet en bovendien ook nog de woorden gebruikt die mensen gebruiken als ze op zoek zijn naar een site waar ze foto’s kunnen printen.

Leestekens zorgen voor verwarring. Dat geldt niet alleen voor niet-beschikbare karakters zoals punten en komma’s maar ook voor streepjes. Het is niet gebruikelijk dat domeinen koppeltekens bevatten. Heeft jouw bedrijfsnaam die wel, dan kun je het beste beide combinaties aanschaffen.

Hetzelfde geldt voor getallen. Je ziet vaak creatieve combinaties van woorden en cijfers zoals xs4all.nl. Xs4all is echter een uitzondering, omdat het een bekende, sterke merknaam is. Als beginnende site levert het verwarring op en kun je beter een andere naam kiezen.

Soms kan het aantrekkelijk zijn bepaalde woorden of namen op te nemen in een domeinnaam. Als je bijvoorbeeld een blog hebt waarin je reviews schrijft over sneakers van Nike, lijkt het je vast slim om Nike op te nemen in je domein. Maar bij Nike denken ze daar misschien anders over. Om kostbare rechtszaken en een verplichte wijziging van je domein te voorkomen, is het een beter idee om een andere naam te kiezen.

Dit kan soms ver gaan: No Boys Allowed als domeinnaam mag bijvoorbeeld nooit de afkorting NBA gaan gebruiken, omdat de Amerikaanse basketbal associatie ze dat verboden heeft. Onderzoek dus van tevoren goed wat de juridische kaders van je domein zijn, en bedenk of je bereid bent je daaraan te houden.

Veel webshops lopen verkeer mis, omdat ze een domeinnaam hebben die anders wordt geschreven dan mensen verwachten. Stel dat je bijvoorbeeld voor de domeinnaam telefoonshopp.nl – met dubbel p – heeft gekozen omdat de naam telefoonshop.nl al bezet was. Het zal dan voorkomen dat een potentiële klant die uw domeinnaam enkel heeft gehoord en niet heeft gezien, navigeert op telefoonshop.nl en uitkomt op een andere site of – in dit geval nog erger – de site van jouw concurrent.

Om dit op te lossen kun je dubbele tekens beter vermijden. Denk je echter dat een dubbel teken de merkwaarde van jouw domeinnaam verbetert, dan kun je de domeinnaam met enkele tekens ook opkopen.

Door een originele naam te kiezen maak je potentiële bezoekers nieuwsgierig en bouw je een merknaam op. Maar door in jouw domeinnaam ook meteen duidelijk te maken waar jouw webshop om draait, trek je verkeer aan dat anders geen bezoek aan jouw webshop zou overwegen. Juweline.nl zou een webshop met een domeinnaam kunnen zijn die dit mogelijk maakt. De domeinnaam straalt merkwaarde uit, maar bevat ook het woord juwel. Hierdoor is de link met een sieradenshop al snel gelegd.

Probeer dus de afweging tussen merk en product te balanceren, door bijvoorbeeld gebruikt te maken van – nogmaals – Wordoid. Kies een domeinnaam op soortgelijke wijze als Juweline dat heeft gedaan. Zo behoud je trouwe klanten dankzij krachtige branding, maar haal je ook nieuwe bezoekers binnen. Natuurlijk is er nog veel werk te verrichten aan jouw webshop zelf. Echter, met een goede domeinnaam heb je een voorsprong.

Zoals je hierboven al zag levert een lange domeinnaam problemen op bij het intypen. Maar er zijn meer nadelen. Een lange naam is bijvoorbeeld moeilijk te onthouden en neemt veel ruimte in. Over het algemeen geldt: hoe korter je domeinnaam, hoe beter.

Vrijwel alle (zinnige) twee- en drieletter combinaties zijn echter al geregistreerd en kun je dus niet meer claimen. Vanaf vier letters maak je nog een redelijke kans, alhoewel vierletter woorden meestal wel vastgelegd zijn.

Sommige woorden of combinaties kun je op meerdere manieren schrijven. Dat maakt dat het moeilijk is voor mensen om de juiste schrijfwijze te onthouden. Dat moet je te allen tijde zien te voorkomen.

De digitale fotoprinter in het vorige voorbeeld had ook kunnen kiezen voor www.PrintFotos.nl. Maar omdat foto’s normaal met een apostrof geschreven wordt ontstaat er verwarring. In een URL kun je geen gebruik maken van een apostrof. Er ontstaat dan twijfel of er fotos of fotoos geschreven moet worden.

Met extensie bedoelen we de laatste lettercombinatie van de domeinnaam. Dit wordt ook vaak top level domain (TLD) genoemd. Enkele voorbeelden daarvan zijn .nl, .be, .com en .eu. Het is aan te raden een extensie te kiezen die goed past bij de activiteiten van de site. Meestal is dat .nl maar het kan zijn dat je activiteiten internationaler zijn. In dat geval kan .com een goede keuze zijn.

Onlangs is er een grote reeks aan nieuwe TLD’s bijgekomen. Het is nu bijvoorbeeld mogelijk om .friesland of .amsterdam als extensie te kiezen. Ook algemenere extensies zijn beschikbaar geworden, zoals .photo en .club.

Op een <strong>domeinveiling</strong> kun je met relatief lage biedingen leuke domeinnamen op de kop tikken, maar het is ook een handige manier om inspiratie voor nieuwe domeinnamen op te doen.

Hoe unieker een domeinnaam is, hoe eenvoudiger het is om hem te onthouden. Blijf binnen de grenzen van de andere regels als je op zoek gaat naar een unieke domeinnaam, maar als je slim bent en het voor elkaar krijgt om een unieke domeinnaam te vinden, dan kun je daar nog jaren profijt van hebben.

Niet iedereen is bekend met specifiek taalgebruik van een bepaalde groep. Daarom is het over het algemeen niet handig om termen op te nemen in de domeinnaam die alleen herkend worden door insiders.

“Hang loose” is een veelgebruikte term in de kitesurfwereld. Daarbuiten is die minder bekend. De Nederlandse community heeft er zelfs nog een variant op bedacht door z’n site hanglos.nl te noemen. In hun geval kan dat, omdat hun doelgroep kitesurfers zijn die de term begrijpen. Buitenstaanders zullen misschien ook wel weten wat het betekent, maar vanzelfsprekend is dat niet. Als mensen niet zullen begrijpen waarom je een bepaalde naam hebt gekozen, kun je dit dan ook beter niet doen.

Domeinnaam beschikbaarheid checken

Heb je een idee voor een nieuwe domeinnaam? Of wil je een website beginnen? Dan moet de domeinnaam wel beschikbaar zijn. Dit kun je controleren met onze domeinnaam check. Vul de gewenste domeinnaam in en klik vervolgens op de Check knop. Wij controleren direct of je gewenste domeinnaam nog beschikbaar is.

Wij checken niet alleen of de ingevoerde domeinnaam nog vrij is, maar zoeken direct naar de verschillende extensies.  Wij hebben ruim 350 verschillende domeinnaam extensies, zodat je zeker je gewenste domeinnaam zult vinden.

Domeinnaam verhuizen

Je domeinnaam verhuizen naar Xenomedia  doe je in enkele stappen!
Heb je een domeinnaam bij een andere webhoster? Dat is geen probleem. Het verhuizen van een domeinnaam is eigenlijk heel makkelijk. Doorloop de volgende stappen, dan is je domein zo verhuisd. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Vraag de autorisatiecode / verhuistoken op bij je huidige webhoster

Een autorisatiecode wordt ook wel een verhuistoken genoemd. Deze autorisatiecode geef je door aan ons of vul je in bij het verhuisproces. De autorisatiecode kun je opvragen bij je huidige webhoster. Sommige hostingproviders verstrekken je automatisch de autorisatiecode, wanneer je de domeinnaam opzegt. Indien je de autorisatiecode niet kunt vinden, kun je het beste een e-mail sturen of even bellen naar je webhoster met de vraag om de autorisatiecode op te sturen.

Bestel de domeinnaam op onze website

Vul hierboven de domeinnaam in die je naar ons toe wil verhuizen en klik op ‘check’.
Klik vervolgens op de ‘verhuizen’ knop achter de domeinnaam die je wil verhuizen.
Volg de instructies van het <del></del>systeem. Tijdens dit proces kan je de autorisatiecode invoeren.

Vergeet niet je contract bij je huidige webhoster op te zeggen!

Je domeinnaam wordt nu verhuisd naar Xenomedia. Je moet wel je oude contract opzeggen, zodat je geen facturen meer krijgt van je oude hostingprovider. Het is verstandig om vooraf te controleren hoelang je contract nog loopt om zo dubbele kosten te voorkomen.

Veelgestelde vragen:

Nadat je het verhuisproces bent gestart, moet je je autorisatiecode invoeren. Dat kan tijdens het verhuizen van je domein, maar ook na het bestellen in Mijn Xenomedia. Op het moment dat je de autorisatiecode hebt ingevoerd, kunnen wij de verhuizing doorvoeren. Voor de meeste domeinnamen is dat binnen enkele uren. Sommige exotische domeinen duren enkele werkdagen. Je kan zonder tussenkomst van ons je domeinnaam verhuizen.

Je kunt dan het beste een ticket voor support aanmaken met het overzicht van de domeinnamen die je naar ons wil verhuizen. We sturen je dan een prijsopgaaf en regelen de verhuizing voor je. Je hoeft ze dus niet per stuk in te voeren op onze website.

Wanneer je de eigenaar van een domeinnaam wil wijzigen (bijvoorbeeld bij een overdracht,) rekenen wij bij populaire domeinen geen overdrachtskosten. Dat scheelt je toch maar weer zo’n € 6,00 tot € 25,00 per keer. Voor domeinen waar we wel overdrachtskosten voor rekenen, krijg je altijd eerst een melding.